عضو هیات علمی دفتر برنامه ریزی اجتماعی و مطالعات فرهنگی وزارت علوم تحقیقات و فناوری.
چکیده
جنگهای صلیبی (1096 ـ 1270 م) خشونتبارترین و خونینترین برخورد اروپای سده میانه با ملتهای مسلمان و تمدن اسلامی بود که خسارتهای انسانی و مادی فراوانی به دنبال داشت. این نبردها منجر به توسعه ارضی اروپا، نجات مزار مقدس، اشغال دایمی سرزمین فلسطین و تشکیل امپراتوری اروپایی در جنوب و شرق مدیترانه نشد اما پیآمدهای مهمی به ویژه برای اروپاییان داشت که از پایههای اصلی نهضت رنسانس در اروپا محسوب میشوند. در این مقاله به برخی از آثار و دلایل عدم کامیابی صلیبیان در بهرهمندی قابل قبول از تمدن و فرهنگ درخشان اسلامی اشاره شده است. سربازان و روستاییان گرسنه و محرومی که به دنبال شوالیههای ماجراجو و کشیشان متعصب برای فتح سرزمینهای اسلامی به راه افتاده بودند، فاقد فضیلت و استعداد کافی برای دریافت اندیشهها و دستآوردهای علمی و فرهنگی مسلمانان بودند. سبک زندگی شهرنشینی مسلمانان با وجود جذّابیت تاثیر چندانی در روش و منش زندگی مجاهدان صلیبی در بازگشت به سرزمینهایشان نگذاشت اما نباید انکار کرد که بذر تردید و بیاعتمادی به دین مسیحیت در ذهن و جان آنان رویید و در عصر روشنگری تردیدهای توده مردم، زمینههای نهضت اصلاح دینی را فراهم کرد. همچنین در میان مجاهدان متعصب صلیبی، افراد هوشیار و دانایی وجود داشتند که از سرمایه علمی و فرهنگی مسلمانان بهرهمند شدند که در این مقاله به آنان اشاره شده است.
ایرجی کجوری, دکتر فضل الله. (1391). جنگهای صلیبی؛ از ستیزه جویی بی ثمر تا پیآمدهای فرهنگی و علمی برای اروپاییان. تاریخ اسلام, 13(شماره 3 - پاییز 91 - مسلسل 51), 173-187.
MLA
دکتر فضل الله ایرجی کجوری. "جنگهای صلیبی؛ از ستیزه جویی بی ثمر تا پیآمدهای فرهنگی و علمی برای اروپاییان", تاریخ اسلام, 13, شماره 3 - پاییز 91 - مسلسل 51, 1391, 173-187.
HARVARD
ایرجی کجوری, دکتر فضل الله. (1391). 'جنگهای صلیبی؛ از ستیزه جویی بی ثمر تا پیآمدهای فرهنگی و علمی برای اروپاییان', تاریخ اسلام, 13(شماره 3 - پاییز 91 - مسلسل 51), pp. 173-187.
VANCOUVER
ایرجی کجوری, دکتر فضل الله. جنگهای صلیبی؛ از ستیزه جویی بی ثمر تا پیآمدهای فرهنگی و علمی برای اروپاییان. تاریخ اسلام, 1391; 13(شماره 3 - پاییز 91 - مسلسل 51): 173-187.